
دیپلماسی محیط زیست
محیط زیست یکی از مهمترین محورهای توسعه پایدار هر کشور تلقی می شود. توجه به طبیعت کشور، منابع آبی، جنگلها و مراتع، مناطق حفاظت شده، زیستگاهها و پارکهای ملی، همه از مولفههای اصلی توسعه پایدار منطقهای و بینالمللی هستند. بیتوجهی کشورهای توسعه یافته و بهره برداری بی رویه از منابع زیستی و عدم امکان جابگزینی مناسب برای آنها، نگرانی های بسیاری را موجب شده است. از توجه ویژه حوزه دیپلماسی به بخش محیط زیست، مفهوم علمی جدید و میان رشتهای به نام دیپلماسی محیط زیست تولید شده است که باب نوینی در مسیر توسعه و تعاملات سیاسی میان کشورها گشوده است. دیپلماسی محیط زیست چارچوب نظامیافته در رعایت حفظ محیط زیست در اثر همکاریهای منطقهای و بینالمللی با حفظ احترام به تعهدات مشترک بینالمللی و قواعد الزامآور در جهت تحقق ثبات و صلح جهانی است. در واقع، دیپلماسی محیط زیست، زمینه و ابزاری برای انجام مذاکرات زیست محیطی و ایجاد زمینه مساعد جهت بهبود سیستم فعلی است. موقعیت استراتژیک ایران در خاورمیانه و جهان و روابط اقتصادی و سیاسی پایدار با همسایگان در دریا و خشکی، باعث حساسیت بیشتر آن نسبت به مسائل زیست محیطی شده است.
مسائل مربوط به آب، آلودگی محیط زیست، محدودیت منابع، آلودگی شیمیایی، گردوغبار، آتشسوزی و بسیاری از مشکلات مشابه دیگر، مستلزم کاربست دیپلماسی زیستمحیطی قوی برای کشور است تا از شرایط ناپایدار فعلی بتواند عبور کند. (Padash & Ardestani, ۲۰۱۹). ازجمله مهارتها و دروسی که علاقمندان به این دوره فراخواهند گرفت، می توان به سرفصل های ذیل اشاره کرد:
در دنیای امروز، تامین اهداف و منافع بلندمدت یک واحد سیاسی از مسیر مذاکرات و همکاریهای میان کشورها، به گزینه مطلوب و ارجمند برای همه کشورهای جهان اعم از پیشرفته یا در حال توسعه تبدیل شده است. ابزار دیپلماسی و روش ها و گفتمان های جدید حاکم در این حوزه، راه را برای تحقق اهداف مطلوب کشور فراهم می کند و به فراخور نوع روش و گفتمان حاکم بر این ابزار، لوازم و الزامات جدیدی نیز در روابط میان کشورها به وجود می آید
- بررسی قواعد حاکم بر محیط زیست از منظر حقوق بینالملل
- نقد و بررسی موافقت نامه های جهانی و تاثیر آن بر کاهش مخاطرات زیستی
- مطالعه انتقادی اسناد بالادستی ایرانی و بین المللی
- بررسی مفاهیم حقوق بینالملل محیط زیست با تاکید بر توسعه پایدار
- مطالعه چارچوبهای علمی و استراتژیک برای دیپلماسی محیط زیست کشور
- شناخت روند مذاکرات بینالمللی زیست محیطی با حضور فعالان و شرکت کنندگان در این مذاکرات
- روش های کاربست دیپلماسی در تحقق اهداف زیست محیطی
- آشنایی با فناوریهای پاک و لزوم توجه به آنها
- اصول و آداب مذاکره و سازوکار شرکت در مجامع بین المللی
- شناخت روندها و جریان های حاکم بر نهادهای مرتبط